2012Architecten

Stadskantoor Rtd


Prizewinning design for the temporary facade of Rotterdam’s central administrative office.

The Rotterdam Stadskantoor is a municipal building undergoing renovations in the Netherlands. 2012Architecten won a competition to beautify the in-progress building with a vertical garden mural that creeps up its boarded face. Hundreds of recycled plastic pots previously used in local horticulture projects are arranged in tree shapes that sprawl across the broken down bricks. These are then filled with a variety of seasonal plants.
In addition to recycling the materials necessary to decorate the facade, the designers installed a rainwater capture system with a series of holding tanks in the building’s attic.
A drip irrigation system funnels water from the attic tanks into the potted plants on the building’s exterior, so that waste is almost completely eliminated. Not only that, but the plants absorb carbon dioxide emissions – an estimated 13,000 kg of CO2 is diverted from the atmosphere each year.

Team: Marco Zaccara, Césare Peeren, Pedro Maicas

Publicaties over Groene gevel stadskantoor:

  1. Pingback Vertikaler Garten | Anneke in Amsterdam

    01-02-2011

    [...] aber tun mit der Lücke, bis die Wirtschaftskrise vorbei ist? Seit einigen Monaten schmückt ein vertikaler Garten, entworfen von 2012 Architecten, die Wände. Gegen den Phantomschmerz, [...]

  2. Pingback crá – fabricamos ideas » A Garden Facade

    01-02-2011

    [...] the case with 2012 Architecten‘s temporary facade at the Stadskantoor, Rotterdam’s central administrative office. The architects were asked to design a public artwork [...]

  3. Pingback A Garden Facade | Hartanah.Org

    01-02-2011

    [...] the case with 2012 Architecten‘s temporary facade at the Stadskantoor, Rotterdam’s central administrative office. The architects were asked to design a public artwork [...]

  4. Pingback Garden Facade | OrignauxMoose Design and Print Blog

    01-02-2011

    [...] 2012 Architecten gives us a great example of how to creatively use an area, that others might see as worthless, and give the community a beautiful, lively space! The architects were asked to design a public artwork that would span the expanse of the building facade while repairs were made and a secondary building we constructed nearby. They responded with a “vertical garden” comprised of stacked potted plants nested within window frames. … Aside from the garden, the architects also installed two basketball courts and street furniture to flesh out the new public square. [...]

Leave a comment